jueves, 26 de noviembre de 2009

Hooligans til VM på statens regning (Tipsbladet)

Du er hooligan med plettet straffeattest. Du har måske endda befordret et mord. Du har magt. Og nu kommer du også til VM i Sydafrika betalt af din stat. Eneste krav: Du skal love at opføre dig ordentligt og i øvrigt reklamere for din regering. Læs her, hvor i verden man finder en så fordelagtig ordning.
Hvilken som helst filmproducent ville betale fine summer for en fiktiv drejebog med udgangspunkt i følgende virkelighed:
Den hårdeste kerne af kendte argentinske fodboldbøller - flere af dem med plettet straffeattest, fængselsdomme, skud-og knivstikepisoder og sågar mistanker om drab hængende over deres hoveder - har skrevet under på en aftale med den siddende regering i Argentina.
Aftalen mellem præsident Cristina Fernández de Kirchners regering og de såkaldte Barra Bravas ( hooligans) går ud på, at der skal undgås voldelige episoder på de lokale argentinske fodboldstadions i resten af 2009/ 2010 sæsonen og på den lovede VM-rejse til Sydafrika 2010.
Modydelsen er, at de kommer af sted til Sydafrika uden at skulle hive så meget som en klink op ad lommen selv. Staten - og dermed den argentinske skatteborger - betaler.
Den sponsorerede VM-rejse - for visse udvalgte - sker foruden i bytte for god opførsel og adgang til visse sociale ydelser også støtteaktioner - kald det bare reklame - for regeringen.
Lad os lige tage et kig på forhistorien.
Mangeårige voldsproblemer har medført en stor sort plet i en ellers rig argentinsk fodboldkultur med en statistik, der siger foreløbig 243 døde og tusindvise af sårede på grund af opgør mellem de forskellige klubbers Barra Bravas både på og uden for stadions.
MØRKELAGTE MELDINGER
Selvom mafialignende relationer mellem disse hooligans' ledere, som ofte lever i skyggen, klubpræsidenter og politiske organisationer har været almen viden gennem flere år, så har man indtil for nylig prøvet at mørklægge de officielle udmeldinger. Men tiden er åbenbart kommet, hvor både sportspressen og andre medier har taget bladet for munden for at beskrive virkeligheden.
Det hele begyndte tidligere på året i det største derby i argentinsk fodbold mellem River Plate og Boca Juniors, hvis hooligangrupper er kendt for at have et særligt dybt og hadefuldt indbyrdes forhold.
Pressen undrede sig over, at begge hooligangrupper klædte deres hovedtribuner med samme budskab på store flagbannere. Bannerne var propaganda for regeringens seneste tiltag med gratis transmission af alle førstedivisionskampe på en national tv-kanal, kort efter at en igangværende og gyldig tvkontrakt med en større betalingskanal var blevet smidt i skraldespanden af fodboldforbundets mangeårige og polemiske præsident, Julio Grondona, som i parentes bemærket er vicepræsident i FIFA. Og påskriften Basta Clarín (" så er det nok, Clarín") var rettet direkte imod landets største mediehus, der senest har været imod flere af regeringens tiltag, og som havde sin store direkte andel i den iturevne tv-kontrakt.
PRÆSIDENTPARRETS SØN
Ifølge flere medier var de enslydende bannere hos de to modstående fanskarer udleveret af en støttegruppe til regeringen, kaldet La Campora, hvor Máximo Kirchner, søn til præsidentparret Cristina Fernández Kirchner og Néstor Kirchner, har en ledende rolle.
Máximo Kirchner har også større indflydelse i organiseringen af traditionsklubben Racing Club, som ex-præsident Néstor Kirchner er glødende fan af.
Først gang de argentinske Barra Bravas var " inviteret med" til en VM-slutrunde var i Spanien i 1982. Flere kilder finder her en sammenhæng med begyndelsen på den lange æra med Julio Grondona som fodboldforbundets præsident. ( Han kører nu på 30.
år) Udover " sponsorerede VM-rejser" er det også et velkendt faktum, at flere argentinske klubhooligans i det seneste årti har fået økonomisk håndsrækning til at nå frem til Interkontinental-finalerne, spillet i Tokyo. Undskyldningerne eller forklaringerne på de første opsigtsvækkende hooligans' deltagelse i Spanien var, at man midt i tiden med konflikt og krig mod England om Falklandsøerne ønskede opbakning til landsholdets delegation og de " almindelige argentinske fans" under slutrunden ved en eventuel konfrontation med datidens berygtede engelske hooligans.
En af de mest berygtede argentinere i Spanien var Carlos de Godoy ( bedre kendt som " Sorte Thompson") fra arbejderklubben Quilmes, der kort forinden var beskyldt for et drab på en Boca Juniors-fan, Raúl Servín Martínez, få gader fra Boca-klubbens mytiske stadion, La Bombonera.
Siden Spanien 1982 har det været et tilbagevendende scenarium med Barra Bravas til de store VM-slutrunder. Ingen er i tvivl om, at rejserne har været sponsoreret, men tvivlen om bagmændene for operationen har sløret beviserne.
Den nye udvikling er, at det nu står det klart, hvem der åbner pengepungen.
En årrække efter VM-triumfen i Mexico 1986 indrømmede den daværende landstræner Carlos Bilardo, at han selv havde foreslået det argentinske fodboldforbund AFA at sende en støttedelegation af den hårde kerne af hooligans med til Mexico. Hjælpen i 1986 blev delt mellem Barra Bravas fra tre forskellige klubber. Den første del var til Estudiantes de La Plata ( klubben hvor Carlos Bilardo i sine ungdomsår var en succesfuld spiller og senere træner), den anden klub var Boca Juniors ( hvor Diego Maradona spillede) og den sidste " støtteklub" var Chacarita, der var og stadig er kendt for sit tætte forhold til regeringen og fagforeningen.
Flere højtstående Barra Brava medlemmer prøvede også selv at skaffe penge til den store VM-rejse i 1986 via indsamlinger og afpresninger blandt egne grupper, klubledere og sågar klubspillere. Datidens angriber hos Boca Juniors, Jorge Rinaldi, har senere fortalt, at han modstod sig at betale til disse medlemmer, hvilket medførte en hård hetz mod samme spiller på og uden for banen. Kort efter måtte Rinaldi forlade Boca Juniors.
Under Mexico-slutrunden forekom flere voldelige episoder med de argentinske Barra Bravas som deltagere. Den mest kendte var en konfrontation med engelske hooligans uden for Estadio Azteca i Mexico City, der resulterede i en kidnapning af en engelsk fan.
Løsesummen -betalt af englænderne -blev angivet til 4000 US dollars.
OPSIGTSVÆKKENDE HARMONI
Tilbage til nutidens Argentina er der i den igangværende sæson udskrevet en lov, der tillader de forskellige klubber og stadions at føre en forbudsliste mod grupperinger af de mest voldelige fans.
En sådan liste eksisterer også i forbindelse med landskampe.
Dette hjalp dog ikke ved årets første landskamp mod Venezuela i Buenos Aires, hvor cirka 400 velkendte hooligans med tidligere straffesager på cv'et var at finde på den sædvanlige " hooligan-tribune." Dette fik organisationen Salvemos al Futbol (" red fodbolden") til at indsende en officiel klage til fodboldforbundets sikkerhedschef.
Samme organisation har i disse uger fremlagt en anklagesag mod regeringens nye aftale med de forskellige Barra Bravas.
På nuværende tidspunkt regner man med, at cirka 300 Barra Bravas fordelt på 12 forskellige 1. divisionsklubber er sikret en sponsoreret VM-billet til Sydafrika næste år.
Tre yderligere 1. divisionsklubber menes at være i forhandlinger, mens flere klubber fra de lavere divisioner også kæmper for at indgå i regeringens planer.
Der er altså tale om en stor procentdel af de argentinske topklubber, som regeringen har fat i.
Et andet brugt lokkemiddel til at skaffe aftaler med medlemmer fra de forskellige Barra Bravas er ved at lette adgangen for dem til regeringens nye sociale understøttelsesprogrammer.
Rundt på flere argentinske stadions har man allerede i de seneste ligarunder set virkningen af de nylige aftaler med regeringen som primus motor. Nye storbannere i hvide og lyseblå farver pryder tribunerne med indskriften; " Hinchadas Unidas, Argentina" ( Forenede Fans, Argentina) i en opsigtsvækkende ny fælles harmoni mellem klubber og magthavere.
Og hvis regeringens forhandlinger med de resterende fangrupperinger lykkes, kan man snart forestille sig op til 500 voldelige hooligans med sponsorerede VM-billetter.
Derudover kommer Barra Bravas fra storklubberne Boca Juniors og River Plate, der regnes for at have deres egne finansielle kilder at gå til uden om regeringen.
I Sydafrika tror man, at man kan kontrollere tilstrømningen af voldelige fans, der normalt kommer på egen regning og må kæmpe mod forbudslister for at nå frem til de store slutrunder.
Ingen har sikkert forestillet sig, at de ankommer med sponserede billetter og med offentlig politisk støtte i bagagen. . Men det er sket før i Mexico, Italien, Frankrig og Tyskland, og hvis ingen tager bladet rigtig fra munden, kommer det også til at ske om godt et halv år i Sydafrika. +.
FODBOLDVOLD I ARGENTINA
Nylige voldsepisoder i argentinsk fodbold med kendte hooligans eller hooligansfraktio-ner involveret.
24/ 4 2009: Voldsomme konfrontationer efter et lokalopgør i provinsligaen Santa Fe førte til døden for den 30-årige Darío Iranmaín. Den myrdede var fan af klubben Sportivo Norte Rafaela og drabsmanden af klubben Libertad.
Mordvåbnet - en pistol -var gemt i en benprotese.
8/ 5 2009: Den 36-årige Fernando Cabriola bliver dræbt. Han er medlem af Barra Bravas gruppen fra den berygtede tredjedivisionsklub Excursionistas fra Buenos Aires, og gerningsmanden er medlem af samme gruppe. Undersøgelser indikerer, at der er tale om et internt opgør i gruppen vedrørende narkohandel.
25/ 6 2009: Drab på den 32-årige Fernando De Respinis efter interne magtopgør i Barra Bravas-gruppen fra Huracan. Uroen begyndte i pausen af 1. divisionsopgøret mellem Huracan og Arsenal, og slagsmålene fortsatte senere på gaden. Den myrdede blev ramt af 5 pistolskud ved døren til sit hjem.
25/ 6 2009: Drab af den 30-årige taxachauffør Orlando Sosa. Den dræbte kørte med sin svoger Fernando Nieves, der var målet for et revancherende angreb på grund af drabet samme dag på Huracan-hooliganen Fernando De Respinis. Taxaen blev væltet omkuld og stukket i brand. Fernando Nieves slap med alvorlige kvæstelser, mens Orlando Sosa døde kort efter ankomsten til Hospitalet.
20/ 10 2009: Den 29-årige Pablo Gómez døde dagen efter at være blevet ramt af fire skud på åben gade i Rosario. Den voldelige episode opstod kort efter, at Pablo Gómes ønskede at trække sig ud af den hårdeste kerne af " Barra Bravas" gruppen fra Newells Old Boys.
Gruppen ledes af Roberto Pimpi Caminos, der har en lang række domme på sit visitkort.
Billedtekst: Kisten med Robert Enke -den tyske målmand, som i sidste uge begik selvmord efter gennem lang tid at have lidt af depressioner -var placeret i midtercirklen på Hannovers stadion under søndagens mindeceremoni. Ved kistens side ses en række spillere fra det tyske landshold, som i lighed med Enkes holdkammerater fra Hannover og en række andre personer med berøring til den døde målmand, deltog i ceremonien på det fyldte stadion. Selve bisættelsen af Enke foregår ved en privat ceremoni. Foto: ReutersPolitifolk i kamp med tilhængere af Velez Sarsfield, efter en af klubbens tilhængere var blevet dræbt ved en episode i 2008.

No hay comentarios: