domingo, 12 de abril de 2009

Iniesta: Barcelona når 150 mål i denne sæson (Tipsbladet)

Det kører som smurt for FC Barcelona, og Andrés Iniesta er én af de vigtigste aksler i catalanernes maskinrum. Her er hans bud på, hvorfor klubben igen lever op til betegnelsen Dream Team.

Han virker alt for bleg. Ansigtskuløren er nærmest mælkehvid, hvilket gør ham let genkendelig på grønsværen mellem mørkglødede latinere. Den lyse aura karakteriserer Andrés Iniesta, men også fodboldtalentet glimter i denne tid klarere end nogensinde før.

Andrés er ikke født i Barcelona som de fleste af hans kammerater fra ungdomsårene i La Masia - FC Barcelonas respekterede ungdoms-akademi. Han er fra Albacete, fra samme egn som ridderfiguren Don Quijote og de berømte kvalitetsoste, men alligevel er han en af de mest elskede blandt FC Barcelonas’ fanskare. Og det er ikke kun i Barcelona-kredse, at midtbanekreatøren nyder popularitet. Hele den spanske befolkning ynder personen bag talentet, som det folder sig ud i denne periode, ikke kun i Barcelona, men også på det spanske landshold.

- Du virker lykkelig midt i denne periode med Barcelona, som på mange måder virker magisk. Kan du overhovedet være andet?

”Som fodboldspiller går det op og ned, ikke kun igennem en hel karriere, men også inden for den enkelte sæson. Efter en fantastisk sæsonstart løb vi for kort tid siden ind i en mindre krise med uventede pointtab. Og pludselig væltede hele fodboldverdenens kritiske øjne ned over os. Jeg mener: Så hurtigt kan det gå den forkerte vej! Men der måtte jo komme modgang på et tidspunkt. Alt andet ville næsten være for godt til at være sandt. Vi er jo ikke robotter klædt i fodboldtøj. Guardiola havde forberedt os på, at modgangen ville være en uundgåelig konsekvens af succesen, og at vi måtte være klar på at overvinde presset og kritikken fra omverdenen. Han arbejdede meget med os omkring, hvordan man sørger at afkorte en sådan nedtur, og det handler i al sin enkelthed om at fokusere intenst på at omsætte praksis og aftaler fra træningsbanen til kamp uanset modstanderen, og uanset foregående og kommende kampe. Og nu virker vi tilbage. Det er ikke nemt at fastholde et topniveau sæsonen igennem, og særlig ikke når man går ind i den afgørende fase med fokus på tre forskellige turneringer. Men det er vores mål, og vi kan gøre det.”

Hvordan vil du beskrive de ændringer, der er sket i FC Barcelona siden skiftet fra Rijkaard til Guardiola?

”Han virkede ung til jobbet. For eksempel nåede min holdkammerat Xavi at spille sammen med Guardiola i slutningen af dennes karriere. Tilmed kom han direkte fra reserveholdet i Barcelona uden yderlig trænererfaring, og ingen vidste, hvordan han ville håndtere situationen med en stjernefyldt trup, der havde tabt de seneste to mesterskaber til vores evige rivaler fra Real Madrid. Men fra dag et mærkede man hans store viden. Han var fast i sin overbevisning omkring spilsystem og klar i sine meldinger, hvilket gjorde det hele mere simpelt. Når beskeden er klar, og opfattelsen mellem træner og spillertrup falder sammen, forenkles tingene. Og vi elsker jo at spille med få berøringer og angribe med hurtigt positionsspil, samtidig med at den tekniske variation og rigdom i truppen er højt udviklet. Vores spillere er på højeste niveau, og tingene faldt hurtigt i hak, selvom vi kun vandt ét af de første seks point i den spanske liga.

- Har du en simpel forklaring på formlen bag den igangværende sæsons overvældende succes?

”Når vores tre angribere tilsammen scorer over 70 mål på en igangværende sæson, så behøver jeg vel ikke sige så meget mere? Jeg tror faktisk, at vi som hold kan nå 150 mål, hvis vi fortsætter i samme gear sæsonen ud. Det er nærmest uvirkelige cifre, men det er en realitet, der viser vores stærke samarbejde som hold. Vi har en sammentømret trup, og trods rotation eller fravær af spillere følges den samme linje. Udover de tre angriberes mål og kapacitet med bolden tror jeg, at en vigtig nøgle til vores succes findes i et meget assisterende forsvar, en solid central midtbane (Yaya Touré) og en højre back som Daniel Alves, der sammen med Lionel Messi skaber offensiv ravage uden sidestykke fra kanten. Alt i alt er vi bare meget svære at stække.”

Hvor meget føler du egentlig, at Real Madrid nu presser jer i mesterskabsstriden, efter at det store forspring i ligaen er skrumpet ret så meget ind?

”Som et storhold i Europa mærker vi altid presset. Vi tænker ikke specielt på Real Madrid. Men det er rigtigt, at hvis det ikke var for os, så ville Real Madrids spanske sæson - især efter den seneste periode i ligaen - være et mesterskab værdigt. Men i denne sæson er de altså oppe mod et exceptionelt Barcelona-mandskab, der har sat kursen mod rekorder. Forskellen i mesterskabsopløbet er mellem et usædvanligt stærkt mandskab versus et enestående tophold. Det bedste af det bedste.”

- Og Messi? Er han eneren på holdet?

”Uden tvivl gør han en forskel og kan afgøre kampe på egen hånd. Han er den mest talentfulde blandt mange stjerner, og for modstanderne virker han ofte ustoppelig. Mange modstandere formår end ikke at gemme deres opgivende attituder, når de er blevet snydt af ham et par gange. Han er blevet endnu stærkere af at have fået mere kontinuitet i sit topniveau. En bedre udviklet fysik gør også, at han nu er mindre skadet. Man ved, at han altid kan skabe fare, når man giver ham bolden, hvilket spreder en ro og giver overskud i andre facetter af vores spil.”

- Modsat Messi har du selv været ramt mere af skader på det sidste?

”Ja, det er en skam. Flere mindre skader har forfulgt mig i denne sæson og holdt mig ude fra kampene. En uheldig serie af hændelser, men værre er det heller ikke. Nu tror jeg til gengæld, at jeg kan være frisk til at nyde afslutningen på sæsonen, hvor vi forhåbentlig fejrer et par titler.”

- Den store fare ved at satse på alle tre turneringer (Champions League, La Liga og Copa del Rey) er, at I måske kan ende uden titler grundet træthed.

”Jeg tror ikke, at vi vil stå helt tomhændet ved slutningen af sæsonen, men garantier har vi ingen af i livet. Selvtilliden kommer af, at vi længe har været på rette vej, og hvis vi fortsætter med vores nuværende spil, bliver vi svære at besejre. Men altså: Vi mangler at besøge Bernabeu, hvor et nederlag altid er en risiko. Ligesom det kan ske, at vi allerede har triumferet i den spanske liga, når klassikeren står i Madrid. En lignende situation har vi nu med Bayern München i Champions League. Bayern har stolte Europa Cup traditioner, et talentfuldt mandskab og spiller kvartfinalen på hjemmebane. Det bliver slet, slet ikke den walk over, som nogen har påstået. Ja, nogen sagde sågar, at vi var heldige med lodtrækningen, men jeg er meget uenig. Og hvem husker fx ikke Bayerns to opgør mod Getafe sidste år, hvor det var helt nede i sækken, men endte med at gå videre alligevel? Et hold som Bayern er altid farligt.”

- Et sidste spørgsmål. Andrés Iniesta ses ofte liggende ind i modstanderens straffesparksfelt. Filmer du dig til flere kendelser, end du fortjener?

”Det synes jeg selvfølgelig ikke selv. Diskussionen kommer sikkert af, at der de seneste sæsoner er dømt mange straffespark imod mig. Når kampene er tætte, må man udfordre og gå tæt på i straffesparksfelterne, hvor tingene afgøres. Mine seneste skader er også kommet af ture i græsset, og der tvivlede ingen på, at jeg virkelig var ramt. At gå tæt på modstanderen er en del af min spillestil, sådan har det altid været.”


Fakta 1: Andrés Iniesta Luján

Fødested og dato Fuentealbilla i Albacete. 11. Maj 1984
Højde 1,70 meter
Vægt 60 kilo
Karriere FC Barcelona siden 2002
Mål & 20 mål i 223 kampe for FC Barcelona
Kampe 6 mål i 34 landskampe for Spanien
Titler 2 spanske mesterskaber 2004/05 og 2005/06
2 x spansk Super Cup i 2005 og 2006
3 x Copa Catalonien i 2003/04, 2004/05 og 2006/07
1 Champions League i 2005/06
EM-titel med u19-landsholdet 2004, sølvvinder ved u20-VM 2003
EM-titel 2008
Individuel hæder Udtaget til slutrunde-holdet efter u20-VM i 2003
Udtaget til slutrunde-holdet efter EM 2008

Fakta 2: Iniestas skader det seneste år:

April 2008 Menisk-skade i højre knæ. Ude i tre uger.
November 2008 Muskelskade i højre lår. Ude i to måneder.
Februar 2009 Forstrækning. Ude to uger.
Marts 2009 Muskelskade. Ude i to uger.



No hay comentarios: