viernes, 16 de octubre de 2009

Hvem er Real Madrids værste fjende? (Tipsbladet)

Tipsbladet har besøgt Real Madrid for at tage temperaturen på det indre liv i en trup, der skalvinde titler i år, koste hvad det koste vil. Læs her, hvem der styrer i omklædningsrummet, hvordan klikedannelsen er, hvorfor Higuaín og Gago ikke kan døje hinanden, og hvorfor træner Pellegrini ved, at han har kort snor.

" Manuel, vi bliver nødt til at tale samme, vi er bekymrede. Vi så ikke nogen reaktion fra holdet, da vi kom bagud, og du skiftede ikke ud på kanterne, hvor de overrendte os gang på gang. Hvad skete der?" Den altid rolige og imødekommende chilenske træner Manuel Pellegrini troede ikke sine egne ører, da han blot få minutter efter Real Madrids første nederlag i sæsonen [ 2-1 ude mod Sevilla] hørte disse anklagende sætninger i katakomberne under Estadio Sánchez Pizjuán fra kongeklubbens sportsdirektør Jorge Valdano og fodbolddirektør Miguel Pardaza.
Den erfarne Pellegrini, der førte Villareal til den ene succes efter den anden fem år i træk, og desuden kan skrive titler med argentinske storklubber som San Lorenzo og River Plate på visitkortet, havde aldrig før oplevet så direkte kritik af sine dispositioner så tidligt på sæsonen.
Og da slet ikke efter at have vundet alt indtil da, hvilket i dette tilfælde er fem ligakampe og to opgør i Champions League - med 3,5 mål i gennemsnit pr. kamp! Af samme grund var det som om, at Pellegrini frøs til is over for kritikken.
Han svarede ikke, men vendte sig blot om og gik, og overlod i stedet diskussion til sin højre hånd gennem alle årene, den tidligere argentinske målmand Rubén Cousillas, der ellers normalt blot står i skyggen af Pellegrini, når der skal tales med presse og deslige. Cousillas sagde heller ikke noget.
Selv om meget ser ud til at fungere godt i Real Madrid for tiden, så er det hverken første eller sidste gang, at Pellegrini må stå model til kritik og pres udefra.
Allerede dagen inden opgøret mod Sevilla måtte chileneren på den traditionelle pressekonference yde svar på tiltale om forlydender om Cristiano Ronaldos udelte utilfredshed med at blive skiftet ud i to omgange. I begge tilfælde forlod Ronaldo banen med sur mine og uden at hilse på træneren.
Pellegrini afværgede naturligvis.
" Vi [ trænerstaben] har et godt forhold til Ronaldo," nøjedes han med at sige.
Også en kritisk kommentar fra franske Karim Benzema om, at det faktum, at Pellegrini ofte stiller med fire angribere, får disse til at krydse forvirret ind i hinandens løbebaner, har chileneren venligt men bestemt afvist med det argument, at det tager tid at spille sig ind på hinanden.
" Vi løber alle i samme retning en gang imellem. Som jeg ser det, er alt i orden. Vi har sågar fået et fornuftigt rotationsprincip til at fungere i løbet af de seneste opgør," lød det fra ingeniøren, som Pellegrini kaldes på grund af sin civile uddannelse.
Sagen er dog, at Pellegrini på få uger har fundet ud af, hvilke faktorer der i virkeligheden styrer i de allermest intime og afgørende dele af en klub som Real Madrid i den nuværende situation: Tidspresset.
DER ER IKKE TID til noget. Ikke tid til fejl. Ikke tid til blot en enkelt blunder eller taktiske forsøg, som måske - måske ikke virker. Real Madrid skal vinde titler i år. Efter Barcelonas treble sidste sæson står det lysende klart for enhver, og i og med, at Santiago Bernabeu lægger plads til Champions League-finalen i 2010, er førsteprioriteten en finalplads i den fornemste klubturnering af dem alle.
Real Madrids monstrøse spillerinvesteringer inden sæsonstart indikerer naturligvis det samme. Titler først, og dernæst godt spil, er de to hovedkrav.
Men Pellegrini er også klar over en helt tredje ting, som ikke er noget, man taler offentligt om i kongeklubben.
Noget, som chileneren selv kun har bragt på bane over for sine nærmest betroede: Real Madrid havde inden sæsonstart som klar prioritet at få Arsene Wenger til klubben som træner.
Det implicerer, at den mindste slinger i valsen vil få kongeklubbens ledelse til at reagere.
Alle disse faktorer lægger et tungt pres på Pellegrini for at få omklædningsrummet til at fungere. Han ved om nogen, at nøglen til resultater på banen er at sikre harmoni blandt spillerne, når de møder til træning, klæder om og spiser sammen.
Netop omklædningsrummet har været nærmest umuligt at styre sig ind på i optaktsfasen på grund af svingdørens konstante bevægelser ind-ud af spillere.
Kontinuiteten består i, at det stadig er Mr. Real Madrid, Raúl González, der sammen med Iker Casillas, Sergio Ramos og den iltre José María Gutiérrez, også kendt som Guti, ligger øverst i omklædningsrummets hierarki.
Raúl har længe og helt naturligt nydt den position i kraft af sin lange historie i klubben med over 700 klubkampe ( uden et eneste rødt kort) samt sin evne til at byde nye ansigter velkommen i omklædningsrummet og få såvel stjernerne som vandbærerne til at føle sig tilpas.
Netop den talentfulde men altid komplicerede Guti har fundet en god tone med Pellegrini, hvilket kan være én af nøglerne til en god sæson. For Guti skaber ballade, hvis tingene går ham for meget imod.
Indtil videre har han i sæsonbegyndelsen vist sig mere motiveret end længe set, og det er godt nyt for kongeklubben.
Til gruppen i det øverste hierarki er Granero ( egen avl, og vendt hjem fra Getafe), Arbeloa ( også med en fortid i Real Madrid) og Xabi Alonso stødt til.
UNDER ET BESØG for at overvære træningen i Valdebebas, Real Madrids træningsanlæg i udkanten af hovedstaden, fanger vi Raúl for en kommentar om forholdet til og indtrykket af Pellegrini.
" Truppen har et godt forhold til ham. Vores optaktsfase og sæsonstart har været virkelig god, og vi har tillid til, at han kan føre os til titler i denne sæson. Vi ved, at han har måttet - og har kunnet - vænne sig til de ændringer, som den tid, vi er i lige nu, påkræver," siger den altid diplomatiske Raúl.
I Raúls på overfladen nærmeste indholdsløse citat ved erfarne journalister, at han hentyder til, at optaktsfasen slet ikke har været nem for klubben på grund af de mange spillerskift, men at hans vurdering er, at Pellegrini har forstået at styre sig uden om problemer og accepteret, at der er ting, han blot ikke har indflydelse på, og det kan ikke ændres.
Selv Raúl, som har forsøgt at forhindre flere af spillersalgene, er kommet til kort, forstår vi på Gabriel Heinze, der havde tre turbulente sæsoner i Real Madrids forsvar, men for kort tid siden skiftede til Olympique Marseille, som netop møder kongeklubben i første grupperunde af Champions League.
" Raúl er virkelig en exceptionel spiller og person. Han modsatte sig flere af Real Madrids planlagte spillersalg, men flere af os var bare ikke længere med i ledelsens planer og skulle ud for at få kassen til at stemme.
Så han kunne intet gøre, og selv om det gør ondt, så må man bare erkende det, som det er," siger Heinze til Tipsbladet.
Raúl modsatte sig allermest salget af højrebacken Michel Salgado, som grædende forlod Madrid til fordel for Blackburn Rovers.
Også Wesley Sneijders afgang var imod Pellegrinis vilje. Kun få dage efter, at chileneren betegnede Sneijder som " uundværlig," lod ledelsen ham gå til Inter. Samme skæbne overgik Arjen Robben ( til Bayern), som spillede en flot forrige sæson i Real Madrid, men som man af økonomiske årsager også lod gå.
Dermed er den såkaldte hollandske gruppe i Madrid stærk svækket.
Tilbage står veteranen Ruud van Nistelrooy, som har mistet indflydelse på grund af flere skader, foruden Drenthe, der er i " bad standing" på grund af en række dårlige præstationer. Desuden Rafael van der Vaart, som ikke bliver betragtet som et seriøst bud til truppen, og som ledelsen trods klare protester stadig forsøger at presse væk. Den hollandske gruppe har fået tilgang af den tyske forsvarer Metzelder og reservemålmanden Dudek.
Den tredje klike i kongeklubben består af de fransk-portugisisk talende spillere med Cristiano Ronaldo, Kaká, Pepe, Marcelo og Benzema, hvoraf specielt sidstnævnte kommer godt ud af det med Ronaldo. Diarra hænger også på, lige som argentineren Gonzalo Higuaín, som er længere fra startopstillingen end længe set trods en stor sæson sidste år.
" Der er ikke andet for end at arbejde og blive ved med at kæmpe for sagen," siger han til Tipsbladet med en vis form for resignation og afviser at tale om årsager til problemerne.
EN SAG ER DOG særdeles kendt.
Higuaín har store personlige problemer med sin landsmand Fernando Gago, og problemerne bunder i amourøse affærer og problemer med kvinder. Sagen bliver gennemtrawlet af argentinske medier i disse uger, og bevågenheden har været så stor, at den argentinske landstræner, Diego Maradona, har undladt at indkalde begge spillere til landsholdstruppen samtidig.
Værst ser det ud for Gago, som i flere omgange er blevet nævnt som en af de undværlige. Men efter flere møder med Jorge Valdano har man besluttet at beholde ham, selv om der er langt til startopstillingen.
" Jeg anerkender, at dette ikke er min karrieres bedste øjeblik, men jeg er overbevist om, at jeg kan få vendt bøtten," siger Gago til Tipsbladet.
Tilbage til Raúls rolle som integrator: Det er nemlig ikke tilfældigt, at Cristiano Ronaldo har slået sig ned kun et stenkast fra Raúls bolig i det mondæne La Moraleja få kilometer fra Madrids centrum, hvor Realstjernerne plejer at holde til.
Portugiseren har - blandt andet på Raúls anbefaling -valgt en penthouse på 1000 kvadratmeter med pool, p-plads, 10 soveværelser og grønne områder til en værdi af 75 millioner kroner. Det er indrettet med Ronaldos velkendte smag for det japanske, og indtil videre lejer superstjernen blot med forkøbsret til 150.000 kr. om måneden.
Hvis Ronaldo endelig skulle få lyst til at gå ud af sin nye bolig, kommer han ud i La Moraleja, som er et gennemovervåget område med et hav af overvågningskameraer, infrarøde alarmer og patruljering 24 timer i døgnet. Valget af bolig har til Real Madrids store tilfredshed gjort arbejdet lettere for de bodyguards, der følger Ronaldo i tykt og tyndt og er ham tildelt af klubbens sikkerhedschef, Julio Cendal.
Boligvalget har også været med til at sikre en sæsonoptakt uden store skandaler eller historier, hvilket har skuffet den kulørte presse, hvis adgang til stjernen er så godt som ikke-eksisterende. Ronaldo har de seneste måneder bevæget sig ud overordentligt sjældent. Han giver ikke interviews, og hvis den endelig sker, er det i Portugal til udvalgte journalister fra portugisisk presse.
Kun en enkelt hændelse fik alarmklokkerne til at bimle, nemlig da Ronaldos ekskæreste Nereida Gallardo fremprovokerede en pinlig scene foran et diskotek på ferieøen Mallorca, hvor hun råbte skældsord efter sin ex i fuld offentlighed.
Ronaldo og hans 750 millioner kroners forsikrede fodboldben blev dog lynhurtigt eskorteret væk for at undgå yderligere pinligheder og negativ publicity.
ANDERLEDES STÅR DET TIL med en anden af Real Madrids nye stjerner, Kaká, som sammen med argentineren Santiago Solari hører blandt de få fra truppen, der har valgt at bryde med traditionen for at bosætte sig i La Moraleja for i stedet at slå sig ned i centrum af Madrid tæt på kulturen, museerne og bylivet.
Det belæste Kaká har ud over nye kulturelle input ikke mindst set sit skifte som en chance for hustruen Carolina Cecilia, der arbejder som præst inden for den hastigt voksende pinsebevægelse Iglesia Renascer.
Det er i parentes bemærket en bevægelse, der følges tæt af brasiliansk presse, ikke mindst efter at bevægelsens ledere er blevet anklaget for skatteunddragelse i hjemlandet Brasilien og desuden blev anholdt i 2007 i USA for forsøg på at smugle udenlandsk valuta ud af landet gemt i et hulrum i en bibel.
Kakás valg af bolig ser Reals ledelse på med sindsro. De ved, at han og nye folk som Xabi Alonso og Arbeloa ikke kommer til at skabe problemer rent pressemæssigt.
Arbeloa er vokset op i kongeklubben, mens Alonso er kendt som et roligt familiemenneske. Internt i ledelsen betragtes Kakás underskrift sågar som endnu mere værdifuld end Cristiano Ronaldos, og man tøver ikke med at sammenligne Kaká med Zinedine Zidane.
Ligheden er i hvert fald sikret på et punkt. Såvel Kaká som Zidane har forlovet sig med Adidas, det samme er Real Madrid. Og skulle man absolut finde et problem med Cristiano Ronaldos overgang til Madrid, så skulle det være tøjet.
Ronaldo er nemlig forlovet med Nike, og han bar sågar Nike-mærket tydeligt på sit tøj under præsentationen på et fyldt Santiago Bernabeu.
Men fordi Ronaldo er Ronaldo, bliver der ikke pillet ved den sag.
Manden bag de store stjernenavnes ankomst er naturligvis den nye gamle klubpræsident, Florentino Pérez, som har gode kontakter i Banco Santander og Caja Madrid - begge store spanske banker, der har stillet lån til rådighed for omkring 150 millioner euro, eller hvad der svarer til over en milliard danske kroner. Det monstrøse forbrug på nye spillere er godkendt af den samme forsamling, der også har godkendt et budget på plus 140 millioner kroner for sæsonen 09/ 10.
For at få det budget til at hænge sammen kræves der - ganske simpelt - titler.
Det lader til, at Pérez har valgt den gamle " Galáctico"-stil som den, der skal bringe trofæerne i hus.
Han har sågar hentet Zinedine Zidane ind i en skræddersyet rådgiverrolle for kongeklubben.
Raúl vil dog ikke høre tale om " Galáticos." " Galácticos eksisterer ikke. Jeg kan ikke lide det ord," siger han og understreger dermed, hvad hans holdning til Real Madrid altid har været: Holdarbejdet skal vinde titlerne, ikke de individuelle stjerners aktioner.
Billedtekst: Raul og holdkammeraterne led sæsonens første nederlag forrige søndag ude mod Sevilla, hvilket med det samme fik alarmen til at lyde. Med verdens dyreste spillertrup er der ikke råd til selv den mindste fejl.

No hay comentarios: